Kéttengelyes motorvezérlő

Kategória: easyKAP Megjelent: 2016. november 07. hétfő Írta: Super User

A kamera megfelelő irányba állításához nagyon megfelel a TávIR shopban kapható 2x SG90, 1x PTZ/FPV egységcsomagja, ami a következőket tartalmazza:

A: csavarok

B és C: Középső egység

D: Felső egység

E: Alsó egység 

szereles 01x

A műanyag alkatrészeket önkényesen én neveztem el alsó, közéspső, és felső egységnek. Akésőbbiekben a betűjelület is használom majd az összeszerelési útmutatóban. A csavarokból nem kell mind, illetve van olyan is, ami nem kell sehova.

szereles 02x

A csomagban találsz még 2db szervomotort is:

A: analóg szervomotor

B: műanyag idomok a motorhoz

C: rögzítőcsavarok

A űanyag idomok közül a felsőből, és az alsóból kell 1db, tehát marad tartalék is. A csavarok körül a legkisebb lesz megfelő a műanyag idomok rögzítéséhez. A nagyobbakat nem lehet teljesen belecsavarni a motor tengelyén lévő furatba!

szervo 01x

1. LÉPÉS

A legnehezebb feladat az első lépésnél a három alkatrész összeillesztése. A "D" jelű felső részen van egy lyuk, amibe illeszkedik a "C" jelű középső rész egyik fele. A "C" jelű egységet csak a szervomotor tartja majd a helyén, ha a "D" egység két furatába hajtunk két csavart. A furatok szűkebbek, mint a csavar, de bele lehet hajtani szorosan a rövidebb metrikus csavart. Ha óvatosan kibővítet a furatokat, akkor a hosszabb metrikus csavarokkal, illetve az anyacsavarokkal is rögzíthető a szervomotor.

Fontos, hogy a szervomotor tengelye egybe essen a "C" egység tengeléyvel, vagyis a képen éppen hibásan van összerakva. Később vettem észre én is hibát, de már nem tudtam képet készítani a helyes állapotról!

szereles 03x

szereles 04x

2. LÉPÉS:

A "B" egységre rá kell csavarozni a képen látható idomot, de előtte kicsit rövidebbre kell vágni, hogy beférjen.

szereles 05x

szereles 07x

A rögrítéshet 2db facsavar kell, mégpedig a legkisebb, ami a csomagban van.

szereles 08x

3. LÉPÉS:

A második szervomotort csak bele kell nyomni a "C" egységen található foglalatba.

szereles 09x

Ezután az előkészített "B" egységet rányomjuk a szervó másik oldalára. Mielőtt ezt megtennénk, a "D" egységre rögzített motor tengelyét el kell forgatni jobbra ütközésig. Legegyszerűbb ezt úgy lehet megtenni, hogy átmenetileg rányomjuk az egyik kimaradt idomot, és azzal elforgatjuk a tengelyt. Csak lassan, mert eltörhetnek a fogaskerekek, ha nagyon rángatod!

szereles 10x

Végül 2db nagyobb méretű facsavarral lehet a "B" és a "C" egységet egymáshoz rögzíteni.

szereles 11x

4. LÉPÉS:

Az utolsó lépésben a talpat kell a kimaradt szervomotor tengelyéhet rögzíteni. A csomagban kapott kereszt alakú idom viszont nagyobb, és vastagabb is a kelleténél, ezért azt élses késsel megfaragtam, majd 2 db kicsi facsavarral rögrítettem.

szereles 12x

szereles 13x

szereles 14x

A kamera rözítése attól függ, hogy milyen annak a rögzítő csavarja. Nekem kellet egy alulemezből közbeiktatott idom, hogy derékszögbem álljon a kamera. Ehhez a "D" jelű felső egységbe két lyukat kellett fúrnom, és a kimaradt metrikus csavarokkal erőítettem rá az aluidomot.

szereles 16x

szereles 17x

Ezzel elkészült a mechanika. Némi barkocsálosra szükség volt, de azt gondolom néhány óra alatt összeszerelhető még így is. 

A következő videó is sokat segíthet, ha a fenti leírás kevésnek bizonyult volna:

Találatok: 1569