Kezdőknek

Kategória: Alap Megjelent: 2016. augusztus 17. szerda Írta: Super User

A következő rövid írásommal az abszolút kezdőket szeretném bátorítani, hogy már az első próbálkozáskor sikerélményük legyen.

deltaSárkány
Nagy megelégedéssel reptetem az Invento Delta Graphic sárkányt. Kis méretre összecsukható, és pár perc alatt összeépíthető. Kaptam hozzá 50 m zsinórt, ami kezdetben elegendő is. Persze bármilyen sárkány jó lenne, ami nagy húzóerővel rendelkezik, és stabilan tartja a KAP-ot a levegőben. A deltát azért szeretem, mert a változó erősségű, és irányú szelet is jól tolerálja. Amikor eláll a szél egy pillanat alatt, akkor is még szépen le tud vitorlázni a KAP-al.

Kamera
mobiusKell még egy nagyon könnyű akció kamera, ami képes időzítve fényképezni. Én a Mobius Full HD 1080P mini sport kamerát reptetem. Ezen előre be kell programozni 3 féle felvételi módot. Nagyon praktikus a kép fordított tárolása, ami akkor kell, amikor fejjel lefelé tudjuk rögzíteni a RIG-hez. Az enyém 2 másodpercenként rögzít egy-egy képet. Előfordult már, hogy egyetlen reptetés alatt 1600 körüli kép készült. A felbontása elég kicsi a mai viszonyokhoz mérten, de alapszinten megfelel. Később majd használhatsz normál kompakt gépeket is, de azok jóval nehezebbek, és meg kell oldanod az exponálást is.

RIG
fix keret 400Valamilyen módon a kamerát a sárkány zsinórjára kell rögzíteni. Erre való a RIG, ami nagyon sokféle lehet. Akár egy dróttal is megoldható a rögzítés, de érdemes valamilyen stabilizálást is alkalmazni.

Először tökéletes lehet egy fix keret is: http://openkap.hu/index.php/fix-keret
Sokkal látványosabb lesz az eredmény, ha forgatod a kamerát, de ehhez már elektronikai tudás is kell: http://openkap.hu/index.php/minimal-kap

FONTOS: A RIG-et úgy rögzítsd a zsinórhoz, hogy semmiképpen ne essen le! Komoly balesetet okozhat a nagy sebességgel zuhanó RIG!

 

Hogyan reptessünk?
Kezdjük a megfelelő helyszín kiválasztásával! Ideális esetben van a közelben egy szépen lenyírt rét, vagy szántóföld alacsony növényzettel. Kezdetben biztos lesz zuhanás, ezért úgy reptesd a sárkányt, hogy legyen alatta hely!

 Elektromos távvezetékek közelében TILOS reptetni! 

Akkor sem, ha az ellenkező irányba viszi a szél a sárkányt. Bármikor megfordulhat az iránya, és kész a baj!
A KAP rögzítése előtt javaslom csak a sárkányt felvinni. Ekkor már láthatod, hogy van-e elég szél, változik-e az iránya, esetleg az erőssége. Gyakran lent a földön nincs elég szél, de kicsit magasabban már igen. Amúgy sem a sárkány alá tesszük a KAP-ot. Legalább 20 m zsinórt ki szoktam kiengedni, és csak aztán rakom fel a zsinórra.


KAP felrakása
Ha már repül a sárkány legalább 20 m zsinórral, akkor egyszerűen rálépek a zsinór végére, és szabaddá válnak a kezeim a KAP felszereléséhez. Ekkor kell eldönteni, hogy mit akarsz fényképezni, mert be kell állítani a kamera dőlésszögét a vízszinteshez képest. Ha később panorámaképet szeretnél összerakni a felvételekből, akkor legjobb vízszintesre állítani. Ha a földön vannak érdekes dolgok, akkor 30-60 fok között kell beállítani a szöget.
Először a mobius kamerát szoktam elindítani, utána bekapcsolom a forgató motort, és végül felrakom a zsinórra.
A vékony zsinórt rátekerem a felső, és az alsó tartókra is, majd egy gumiszalaggal még rá is feszítem. Így teljes szélcsend esetén sem lazul meg a zsinór annyira, hogy az egész KAP leessen.

Most jön a zsinór kieresztése. 20 m után megállok, és megpróbálom a KAP-ot azonos magasságban tartani pár percig. Ennyi idő alatt legalább 2 kört fordul a motoros RIG. Utána engedem feljebb, és ott is várok. Így több magasságból lesznek körpanoráma felvételek. Ha megfelelő a szél, akkor lefelé megismételhető a művelet. 
Előfordulhat, hogy a szél rángatja a zsinórt, és a KAP jobbra-balra kileng. Ez még nem gond, sőt néha át is fordulhat a zsinóron. Ilyenkor elég érdekes képek készülnek, de ezt kerülni kell.

Feltétlenül le kell hozni a sárkányt a KAP-al, ha túlságosan erősség válik a szél, és nem uralod a reptetését, vagy olyan hely fölé repült, ahol balesetet okozhat.

Találatok: 4217