Fix keret

Kategória: Technika Megjelent: 2016. július 29. péntek Írta: Super User

Gyakran előfordult már, hogy annyira gyenge szél volt, hogy az automata KAP-ot nem lehetett megreptetni. Ilyenkor jól jöhet egy könnyű fix keret, amire egy néhány dkg-os kamerát szerelek, de a többi nehezebb gép is csatlakoztatható hozzá.

fix01

A szokásos alumínium küszöb profilból alakítottam ki a szerkezet fém vázát. Itt sem használok zsinórokat a stabilizáláshoz. Az [A] jelű tengely mentén el tud fordulni a hosszú szár, és a kamera függőleges helyzetbe áll a saját súlya miatt. Persze lengeni fog egy kicsit, a zsinóros verzió is leng, ha nagyobb széllökés jön.

A [B] és [C] csavarokkal még a földön a megadott irányba állíthatjuk a kamerát fixen. Állandó irányú szélnél egészen pontosan be lehet célozni, ha merre fényképezzünk.

fix2

A [D] műanyag kupakok arra valók, hogy a zsinór ne tudjon könnyen kitekeredni, és a KAP ne essen le. Ezen kívül a rezgéseket is elnyeli, és a anyacsavar nem esik le.

fix3

Az [E] tengelynél fontos, hogy könnyen el tudjon fordulni, de az anyák ne csavarodjanak le itt sem. Ide radírból vágtam egy kis darabot, ami csillapítja a rezgéseket.

 

Találatok: 3928