LiPo akku

Kategória: Technika Megjelent: 2017. január 03. kedd Írta: Super User

A repülő modellezők előszeretettel használják a LiPo akkumulátorokat. Ez a típus talán a legkönnyebb, ami a KAP-ozásnál is lényeges szempont. Az sem elhanyagolható, hogy nagyon sokáig tartja a feszültséget, és szinte csak a lemerüléskor zuhan jelentősebben.
Hátra a speciális töltési eljárás, és nem meríthetjük nullára, mert akkor meghibásodik. A rosszul használt akku akár ki is gyulladhat.

Rengeteg hasznos információt olvashatsz itt a témáról:  http://rchub.hu

A LiPo akku egy cellája 3,7 V-os, tehát ennek a többszörösét használhatjuk a 2, és a 3 cellás változatokban. Nekem a 2 cellás 7,4 V-os változat felelt meg a legjobban. Ez még viszonylag kicsi, és könnyű 500..1000 mAh kapacitás mellet is.

Én itt vettem a 2 cellás akkukat: http://jakomodell.hu

Ezt a töltőt használom: http://jakomodell.hu

Hasznos kiegészítő még az akkuőr, amelyet az akku töltő csatlakozójára kell dugni, és folyamatosan figyeli az akku feszültségét. Lemerüléskor villogó piros LED jelzi, hogy hamarosan veszélyes szint alá merülhet az akku. A veszélyes szint alatt már egy nagyon hangos csipogó hangot is ad, amit még lent a földön is meghallunk. Maga az áramkör kicsi, és könnyű, érdemes berakni a KAP áramkörök mellé! 

Találatok: 3440