555-ös időzítő

Kategória: Technika Megjelent: 2016. július 31. vasárnap Írta: Super User

Ha sikerült megoldani a fényképezőgép automata exponálását, akkor a következő probléma a gép forgatása. Természetesen lehet egy irányba is fényképezni, de kézenfekvő, hogy forogjon a gép a függőleges tengelye körül. A modellezésben használt szervókkal, és távirányítóval ez könnyen megoldható, bár nem a legolcsóbb megoldás. Kezdőknek is könnyen megépíthető megoldással szeretnék kedvet csinálni a forgatós technikához.

Szükségünk lesz egy kicsi, és könnyű motorra 5-9V –os tápfeszültséggel. Kell hozzá valami lassító áttétel is, hogy ne pörögjön a gép a levegőben. Ideális a CD, és DVD meghajtók tálcáját mozgató mechanizmus. Van benn egy fogaskerekes, vagy szíjáttételes lassítás, és a motor is kicsi.

A vezérléshez elegendő az olcsó 555-ös időzítő IC is. Nem kell programozni, csak néhány passzív alkatrész kell hozzá. Az ellenállások és kondenzátorok megválasztásával beállítható a be, és kikapcsolt időtartam nagysága. A kimenetén negatív impulzus lesz, vagyis a rövidebb időre kapcsol 0V-ot a kimenetre. Ezért a motort a pozitív tápfeszültségre kell kötni. A dióda védi az elektronikát az esetleges induktív túlfeszültségtől.

RAJZ

R1 = 1Mohm
R2 = 10Kohm
C = 10 uF

A megadott passzív alkatrészekkel kb. 0,5 sec időre kapcsol be a motor, és 2-3 sec ideig nem. A következő oldalon egy kalkulátorral más értékhez is kiszámolhatók az idők:

http://www.bsselektronika.hu/index.php?w=24nklaxyXk

aramkor

Találatok: 3923