Maklár 2016

Megjelent: 2016. november 15. kedd Írta: Super User

Második alkalommal látogattam meg a maklári repülőteret, ahol a harmadik sárkányfesztivált rendezték meg. A rendezők mindent elkövettek, hogy ideálisak legyenek a körülmények. Szinte golfpálya minőségűre volt nyírva a fű a hatalmas területen. Hely az volt bőven az eregetéshez. Szokás szerint én a nagy rokkaku-val próbálkoztam. A fiúk, akiket vittem a kétzsinóros trükk sárkányokat próbálták a levegőben tartani. Ők még csak párszor reptettek ilyet, de nálam sokkal jobban művelik ezt a műfajt.

Hamar kiderült, hogy van még mit fejlődni ezen a téren, mert megnézhettük Sunc bemutatóját. Elképesztően sok trükköt mutatott be, szinte nulla szélben.

A sarkany.info csapata is több taggal jelen volt. Ricsi indította a buggy-t.

Httomi olyan magasra reptette a drónt, hogy már nem is láttuk. Nem maradt el KTomi sem a buli nevű kutyájával. A minimális szélben vele KAP-oztam is egy mobius kamerával, és egy ninja sárkánnyal. Kész csoda, hogy egy ilyen kicsi sárkány a gyenge szélben fel tudta emelni a kamerát.

Aztán dél körül beállt a teljes szélcsend, de a fiúk egy remek ninja tánccal szórakoztatták a nézőket.

Délelőtt sikerült majdnem egy órát a levegőben tartani a nagy rokkaku-t. A zsinóron felül a mobius fényképezett 2 másodpercenként egy fix kerettel beállítva Maklár felé. Alatta kb. 20 méterrel a Canon fényképezőgép működött.  Ez 4 másodpercenként fotózott automatikusan. Ennek a forgatását egy PIC vezérlés automatikusan megoldotta, de már távirányítóval is tudtam beavatkozni. Nagy szerencsémre 200 m zsinórt is ki tudtam engedni, bár folyamatosan hátrálnom kellett a dombok felé, hogy a magasban maradjon a sárkány.

Még a helyszínen visszanéztem a képeket, és nagyon jónak tűntek. A két fényképezőgép összesen 1500 képet csinált. Persze ebben benne van az emelkedés, és a leszállás is, meg a sok egyforma kép, ami azonos nézőpontból készült. A maradék is olyan nagy mennyiségű, hogy hetekig tart majd feldolgozni.

Egy interaktív panoráma a levegőből:

synt.jpg

 

Találatok: 2100