KAP-ozás a Csobánc hegyen

Megjelent: 2016. augusztus 12. péntek Írta: Super User


Csobáncot Tapolca közelében találod, tetején a XIII. században épült vár romjaival. Évek óta itt nyaralok, nem hagyhattam ki idén sem a KAP-ozást. A hegy déli oldalán van egy kisebb rét, ahol remekül lehet eregetni. A 2m-es delta sárkány bizonyult a legjobb választásnak, mert egészen jól bírta a hirtelen szélerősség változásokat. Többnyire Tapolca felől fújt a szél, és a hegy jól megkavarta mire a déli lejtőre ért. A mobius kamerát tudtam felküldeni, az automata forgató vezérléssel.
Kb. 200 m zsinórt engedtem ki, ami emelkedésben 100-130 m lehetett. A végén a sárkány már a zsinórok súlyát nem bírta el. A Nap már éppen lemenőben volt a hegy mögött, ezért érdekes „naplemente” hangulatú képek is készültek.

nap1  nap1

nap1  nap1

nap1  nap1

Másnap jobb fényviszonyok mellett megismételtem az eregetést, de már kicsit alacsonyabban. A mobius 2 másodpercenként készített egy fényképet, így sikerült 12 képet kiválogatni, amiből a következő nagyfelbontású panoráma készült.

 


Régi tervem volt a vár romjainak lefényképezése a levegőből. Pár éve helyből eltört a sárkányom a viharos szél miatt. Most viszont szinte tökéletes volt minden. A kék turista útvonalon másztunk fel a déli oldalon. Az út vége eléggé meredek, és néha féltettem a felszerelést, de egy óra alatt sikerült felküzdeni magunkat épségben. Meglepően sokan voltak fent, és folyamatos volt a jövés-menés. Kisebb feltűnést keltettünk, amikor felküldtük a delta sárkányt. A rövid 30 perces reptetés alatt 550 kép készült, és szinte mind jó. Bőven volt miből válogatni a panoráma képek összerakásához.

 

 

A panoráma képeken a zsinórt ki kellett retusálnom, mert gyakran 3-4 darabban látszódott az illesztések miatt. Ezeken a képeken viszont jól látszik, hogy hol álltunk az eregetés közben.

var1  var2

var3

 

Néhány adat a technikáról:
delta

555 f

 

Találatok: 2463