Exponálás CHDK-val

Kategória: Technika
Megjelent: 2016. július 29. péntek
Írta: Super User

A canon fényképezőgépek egyik nagyon kedvező tulajdonsága, hogy az SD kártyára másolt programmal bővíthető a használatuk. Egy csomó típusra elérhető ilyen program a következő oldalon:

http://chdk.wikia.com/wiki/CHDK

Én eleve olyan fényképezőgépet vettem, ami viszonylag olcsó, és van hozzá CHDK bővítés. Szükség lesz egy kisebb SD kártyára, mivel 4G felett nem biztos, hogy működik a dolog.

Letöltöttem a szükséges fájlokat, majd a formázott SD kártya gyökérkönyvtárába másoltam.

sd00

Bekapcsoltam a gépet, és megcsináltam a firmware frissítést. Valójában nem íródik felül a gép eredeti programja, csak a kártyára íródik néhány konfigurációs fájl. Ezután kivettem az SD kártyát, és írásvédettre kapcsoltam.

sd1

Ez azért kell, hogy a következő bekapcsoláskor automatikusan elinduljon a CHDK bővítés. Ezt egy képernyő mutatja is.

sd3

Az írásvédelem ellenére a gép szépen menteni fogja a képeket a kártyára.

Ezután aktiválni kell az ALT funkciót, ami minden gépen más gombbal történik. Az én gépemen a képek lejátszását indító gomb való erre. Az ALT módot a képernyő alján egy piros felirat jelzi.

sd4

Utána a menü gombbal tudom előhívni a bővített funkciókat. Rengeteg lehetőség van, de a legjobb a SCRIPT programok futtatása.

sd6

sd7

sd8

Egy BASIC szerű szövegfájllal tetszőlegesen vezérelhető a gép.

A scriptet egy karakteres szövegszerkesztővel kell megírni, majd elmenteni xx.BAS néven a CHDK SCRIPT mappájába a kártyára.

sd02
Onnan a menüvel betölthető, majd az exponáló gombbal indítható. Leállítani a gép kikapcsolásával lehet.

sd9

sd10

sd11

Nagyon jó lehetőség a saját menü használata, mert a menü gomb lenyomásával csak azok a pancsok jönnek elő, amit előre beállítottunk. Kint a terepen nehéz a sok menüt keresgélni. Ugyanezért állítottam a lehető legnagyobbra a betűméretet is.

A scriptek írhatnak a képernyőre bármit, így könnyen ellenőrizhető, hogy működik rendesen.
(Jártam már úgy, hogy felküldtem a gépet és el sem indult az exponálás program. Szépen megreptettem a gépet, de nem fényképezett.)

Két scriptet használok a sárkányos fényképezéshez.
Az első csak egyszerűen 3 másodpercenként exponál.

@title KITE KAP
@param a = interval (sec)
@default a 3

n = 1

do
s = get_tick_count
shoot
print "n=",n
sleep a*1000 - (get_tick_count - s)
n=n+1
until ( 0 )

A második a zoom-ot is változtatja 3 lépésben.

@title KITE ZOOM
@param a = interval (sec)
@default a 3

n = 1

do

set_zoom 1
print "zoom=1"
s = get_tick_count
shoot
print "n=",n
sleep a*1000 - (get_tick_count - s)

set_zoom 16
print "zoom=16"
s = get_tick_count
shoot
print "n=",n
sleep a*1000 - (get_tick_count - s)

set_zoom 32
print "zoom=32"
s = get_tick_count
shoot
print "n=",n
sleep a*1000 - (get_tick_count - s)

n=n+1

until ( 0 )

A CHDK telepítéséről további információk olvashatók itt:

http://www.bykyny.hu/fenykepezes-chdk.shtml

Fix keret

Kategória: Technika
Megjelent: 2016. július 29. péntek
Írta: Super User

Gyakran előfordult már, hogy annyira gyenge szél volt, hogy az automata KAP-ot nem lehetett megreptetni. Ilyenkor jól jöhet egy könnyű fix keret, amire egy néhány dkg-os kamerát szerelek, de a többi nehezebb gép is csatlakoztatható hozzá.

fix01

A szokásos alumínium küszöb profilból alakítottam ki a szerkezet fém vázát. Itt sem használok zsinórokat a stabilizáláshoz. Az [A] jelű tengely mentén el tud fordulni a hosszú szár, és a kamera függőleges helyzetbe áll a saját súlya miatt. Persze lengeni fog egy kicsit, a zsinóros verzió is leng, ha nagyobb széllökés jön.

A [B] és [C] csavarokkal még a földön a megadott irányba állíthatjuk a kamerát fixen. Állandó irányú szélnél egészen pontosan be lehet célozni, ha merre fényképezzünk.

fix2

A [D] műanyag kupakok arra valók, hogy a zsinór ne tudjon könnyen kitekeredni, és a KAP ne essen le. Ezen kívül a rezgéseket is elnyeli, és a anyacsavar nem esik le.

fix3

Az [E] tengelynél fontos, hogy könnyen el tudjon fordulni, de az anyák ne csavarodjanak le itt sem. Ide radírból vágtam egy kis darabot, ami csillapítja a rezgéseket.

 

Szervo átalakítása

Kategória: Technika
Megjelent: 2016. július 31. vasárnap
Írta: Super User

Az automata KAP forgatásához szükségem volt egy kisméretű, és könnyű DC motorra lassító áttétellel. Hosszas keresgélés után döntöttem úgy, hogy egy szervót alakítok át erre a célra. A szervók nem képesek teljesen körbefordulni, mert több mechanikus akadály is van bennük. Ezeket kellett kiiktatnom, és máris van egy áttételes könnyű motorom.

Az áttételek lassítanak a motor forgásán, de még így is nagyon gyors. Szükség lesz egy elektronikára, ami inpulzusokat ad a motornak, hogy egyszerre csak 20-30 fokot forduljon.

FIGYELEM: Az átalakítás véglegesen tönkreteszi a szervót!

Ha vállalod a felelősséget, akkor a következő lépéseket kell megtenned:

Először csavarozd le a motor alján lévő 4 db csavart, majd szedd ki az elektronikát!

szervo 01

A: Az elektronikát levágtam, és sajnos megy a szemétbe.

B: Meghajtó motor. Ez marad!

C: Jeladó potenciométer. Ezt kicsit át kell alakítani.

szervo 02

A műanyag fogaskerekek lehúzhatók a tengelyekről. Ebben a motorban 2db volt. Az egyik a potenciométer tengelye, a másik kivehető.

szervo 03

A potenciométert átnyomtam a másik oldalra, és ki tudtam emelni.

szervo 04

A potenciométer csúszkája akadályozza a teljes körbefordulást, ezért egy fogóval levágtam. A lényeg, hogy a tengely szabadon forogjon.

szervo 05

A legfelső fogaskeréken is volt egy akadály, amit éles késsel levágtam. Így a motor szabadon tudja hajtani az összes fogaskereket.

szervo 06

A motorra forrasztottam az eredeti vezeték barna, és piros drótját, majd szigetelve vissza raktam a szervó műanyag alját is.

szervo 07

A szervó tartozékok közül az egyik idomot használtam a fogaskerék rögzítésére. Előbb levágtam a kilógó részeket.

szervo 08

Végül 3db csavarral rögzítettem a meghajtó fogaskereket. A középső a szervóhoz adott csavar legyen!

szervo 09

minimal KAP

Kategória: Technika
Megjelent: 2016. július 30. szombat
Írta: Super User

A lehető legkisebb súlyúra terveztem ezt az automata KAP rendszert. Egy kisebb delta sárkánnyal is fel lehet emelni. Nincs benne semmilyen programozott eszköz, egyszerű forrasztással megépíthető a vezérlő rész. Kezdőkenk ideális megoldás.

A: mobius kamera, ami képes időzített fényképeket készíteni

B: átalakított szervo - itt találsz részletes leírást

C: 555 IC-vel megvalósított vezérlő

D: 500 mAh-ás LiPo akku

 

555 e

A legfontosabb része a KAP-nak a forgató mechanizmus, amit egyetlen alu ötvőzetből készült lemezből készítettem. Javaslom a padlókhoz használatos küszöb szelvényből kialakítani, mert az nagyon szilárd, és könnyű. Minden fém vázhoz ezt használom.

555 a

A megfelelő forgatáshoz lassítani kell a DC motort áttétellel. Errel nagyon megfelel egy micro szervo [A]. Ki kell szedni belőle a korlátozó alkatrészeket, hogy teljesen körbe tudjon forogni. A szervóra csavaroztam egy kicsi tárcsát [B], ami majd szíjjal hajtja meg a nagyobb tárcsát. A szíjat, és a tárcsákat CD/DVD meghajtókból szedtem ki. A nagyobb tárcsát és az egész KAP súlyát egy M4-es kúpos végű csavar tartja, ami [D] 60 mm hosszú. A kúpos csavar alatt egy alátét [E] oldja meg a csapágyazást.

555 g

 555 b  555 c
 555 f  555 h

 

 

555-ös időzítő

Kategória: Technika
Megjelent: 2016. július 31. vasárnap
Írta: Super User

Ha sikerült megoldani a fényképezőgép automata exponálását, akkor a következő probléma a gép forgatása. Természetesen lehet egy irányba is fényképezni, de kézenfekvő, hogy forogjon a gép a függőleges tengelye körül. A modellezésben használt szervókkal, és távirányítóval ez könnyen megoldható, bár nem a legolcsóbb megoldás. Kezdőknek is könnyen megépíthető megoldással szeretnék kedvet csinálni a forgatós technikához.

Szükségünk lesz egy kicsi, és könnyű motorra 5-9V –os tápfeszültséggel. Kell hozzá valami lassító áttétel is, hogy ne pörögjön a gép a levegőben. Ideális a CD, és DVD meghajtók tálcáját mozgató mechanizmus. Van benn egy fogaskerekes, vagy szíjáttételes lassítás, és a motor is kicsi.

A vezérléshez elegendő az olcsó 555-ös időzítő IC is. Nem kell programozni, csak néhány passzív alkatrész kell hozzá. Az ellenállások és kondenzátorok megválasztásával beállítható a be, és kikapcsolt időtartam nagysága. A kimenetén negatív impulzus lesz, vagyis a rövidebb időre kapcsol 0V-ot a kimenetre. Ezért a motort a pozitív tápfeszültségre kell kötni. A dióda védi az elektronikát az esetleges induktív túlfeszültségtől.

RAJZ

R1 = 1Mohm
R2 = 10Kohm
C = 10 uF

A megadott passzív alkatrészekkel kb. 0,5 sec időre kapcsol be a motor, és 2-3 sec ideig nem. A következő oldalon egy kalkulátorral más értékhez is kiszámolhatók az idők:

http://www.bsselektronika.hu/index.php?w=24nklaxyXk

aramkor