Az ARDUINO programozása

Kategória: easyKAP Megjelent: 2016. december 02. péntek Írta: Super User

Az ARDUINO egy olyan mini számítógép, amely egyetlen áramkörön tartalmazza a mikrogépet, az USB soros átalakítót, a tápfeszültség stabilizátort, és egy csomó csatlakozót, amelyekre tetszőleges eszközöket lehet kapcsolni. Rengeteg féle kiszerelésben kapható. A KAP vezérléséhez a nano, vagy a mikro használható, mivel ezek a legkisebbek, de van rajtuk beépített USB programozó felület.

Az ARDUINO egy „C” nyelvhez hasonló kóddal tetszőlegesen programozható PC felületen. A kész programot rögtön le is lehet tölteni a szerkesztő programmal.

Az első lépés a szerkesztő program letöltése: https://www.arduino.cc/download_handler.php

A telepítés után a windows főmenüjében elérhető lesz az indító ikon.

ikon

A Fájl-Megnyitás paranccsal betöltheted a programokat. (Ezeket hamarosan feltöltöm ide a blogra.)

Ezután be kell állítani az ARDUINO alaplap típusát.

ide02

Most érdemes csatlakoztatni az USB kábellel a PC-hez az ARDUINO-t. Ha minden jól megy, akkor egy új soros port jelenik meg a PC-ben. Ennek száma a géptől függ, nálam COM10. Állítsd be a port menüben az új portot. Néha lassan jelenik meg, és esetleg az egész szerkesztőt újra kell indítani. Az is előfordulhat, hogy a program letöltése után ismét be kell majd állítani.

ide03

Letöltés előtt célszerű ellenőrizni a kód helyességét.

ide04

Ezután csak le kell tölteni a kódot.

ide05

Lényegében ennyi az egész, de aki kicsit szeretne változtatni a kódon, annak érdemes megismerkedni az alapvető parancsokkal. A későbbiekben erről is írok majd.

Találatok: 1620